Dijital Fotoğrafta Fark Yaratan Teknikler


Prof.Dr.Özer Kanburoğlu (AFIAP)

Bazı insanlar kendi hayatlarını şekillendirirler, bazıları ise hayatın onlara ne getireceğini beklerler.İki tip arasındaki fark ise birinin var olması diğerinin dolu dolu yaşamasıdır. M.GERBER

1)Alan derinliği nasıl kontrol edilir?

. Diyafram kısıldıkça(rakamsal olarak artıkça(8,11,16,22)) alan derinliği artar.
. Objektif odak uzaklığı eğer fazla ise alan derinliği azalır.Makro merceklerde alan derinliğinin olmaması gibi.(portre çekimlerinde ve moda çekimlerinde alan derinliği aranmadığı için odak uzaklığı fazla olan objektifler kullanılabilir)
. Objeye yaklaştıkça alan derinliği azalır.

Alan derinliği elde etmek için:
.Diyafram kısık
.objeden uzaklaşma
.Geniş açılı objektif kullanma aynı anda yapılabilir.Alan derinliğini kaldırmak için tersi durumda olabilir.

2)Işığın yönü nasıl bulunur?

Işık her fotoğrafın ve fotoğrafçının ana malzemelerindendir. Işığın iyi seçilmesi halinde standart fotoğraflar bilr farklı bir atmosfere bürünebilirler.Öncelikle çekilen objenin ne taraftan ışık aldığı iyi seçilmelidir ve bu iş genellikle sabah ve akşam saatlerinde yapılırsa iyi fotoğraflar çıkabilir.Bunun nedeni doğarken ve batarken güneşin ışın sıcaklığının düşmesiyle farklı bir havaya girmesi.
Portre çekimlerinde ışık yanlardan yada çaprazdan gelecek şekilde seçilirse obje iyi aydınlatılmış olur. Ayrıca dış mekan çekimlerinde öğle ışığı tercih edilmemelidir.
Işığın yönü ayarlanırken bir pusuladan yararlanılabilir.

3)Düşeyler nasıl kontrol edilir?

Bir çok fotoğrafçının yakalandığı bir nokta olması nedeniyle duruş yerinin iyi seçilmemesinden kaynaklanan distorsiyonlardır.
Çözümü;Yapıyla aynı seviyeye çıkmak,Geniş açılı objektifle uzaktan çekim yapmak veya perspektif düzeltici objektif kullanmaktır.
Çekilecek yapının ne olursa olsun aksınde kalmalıyız ve yapıyı kadraja ortalayarak oturtmalıyız.
Geniş açılı objektifimiz ise 15mm den geniş olmamalı.
Ayrıca perspektif düzeltici objektifler diğer objektiflere göre daha masraflı objektiflerdir.

4)Etkili flaş nasıl kullanılır?

Flaş kullanılması çokta tavsiye edilmez.Flaşı etkili kullanmak için onun E.V. değeriyle oynamak gereklidir.Bu E.V değeri pozlandırmada da vardır.İkisi farklı şeylerdir.

5)Fotoğrafta hareket netsizliği nasıl yapılır?

Devinim kaydedilmek istendiğinde Makinenin örtücü önceliğine alınması şarttır.Hareketin flu çıkmasını istiyoyorsak örtücü hızımız 1/8 gibi düşük olmalıdır.Akside doğrudur,Ne kadar net yakalamak istiyorsak örtücü hızını o kadar artırırız.

6)Gündönümü çekimleri nasıl yapılır?

Bunun için en önemli ayar pozlandırmadır ve pozlandırma yaparken makinedeki spot ölçüm modu kullanılmalıdır.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: